You are currently viewing Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση στα παιδιά

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση στα παιδιά

Πρόκειται για την άνοδο των υγρών του στομάχου στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια της σίτισης ή μετά το γεύμα. Επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) συμβαίνουν σε όλους τους ανθρώπους, παιδιά και ενήλικες, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, χωρίς να προκαλούν κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με μελέτες, ένας ενήλικας κάνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έως 45 φορές ημερησίως, ένα παιδί έως 25 φορές ημερησίως και ένα βρέφος έως 73 φορές ημερησίως, χωρίς πρόβλημα.

Η συχνότητα στα βρέφη είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη ηλικία, λόγω της παροδικής ανωριμότητας του ανώτερου πεπτικού σωλήνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 70% των βρεφών κάνουν αναγωγές κατά τους 4 πρώτους μήνες της ζωής τους. Η πλειοψηφία των βρεφών αυτών ξεπερνούν το πρόβλημα μέχρι την ηλικία των 12 έως 18 μηνών.

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής (link παρακάτω) μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για τα αίτια της ΓΟΠ στα βρέφη, για το πώς γίνεται η διερεύνησή της και τους τρόπους αντιμετώπισης.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής εδώ ή κατεβάστε ένα φυλλάδιο με χρήσιμες πληροφορίες για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση από εδώ!

Ευγενία Δ. Τουλούπη MD, PhD

Παιδίατρος

Διδάκτωρ Ανοσολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Μετεκπαιδευθείσα στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία
MSc in Pediatric Nutrition Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Βοστώνης
MSc in Immunity Paediatric Preceptorship Program – University of Southampton
Εξωτερική Συνεργάτις ΙΑΣΩ Παίδων – Ειδική Μονάδα Αύξησης Παιδιών και Εφήβων – Παιδοενδοκρινολογικό Ιατρείο