You are currently viewing Η διατροφή στα παιδιά το καλοκαίρι

Η διατροφή στα παιδιά το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος χαλάρωσης για τα παιδιά, το πρόγραμμά τους αλλάζει, οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού αυξάνονται, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών να αλλάζουν. Η διατήρηση μιας ισορροπίας, λοιπόν, στο διατροφικό τους πρόγραμμα, με «προγραμματισμένες» παρεκκλίσεις είναι πολύ σημαντική.

Αρχικά, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού με νερό είναι απαραίτητη, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες σε υγρά και να προλαμβάνεται η αφυδάτωση. Τα παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερη εφίδρωση τους καλοκαιρινούς μήνες, κι έτσι οι ηλεκτρολύτες πρέπει να αναπληρώνονται άμεσα. Φροντίζουμε, επομένως, τα παιδιά να έχουν πάντα διαθέσιμες πηγές νερού και δίνουμε συχνές υπενθυμίσεις μέσα στην ημέρα για κατανάλωση νερού. Όταν το παιδί μας βρίσκεται σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού, μεριμνούμε ώστε να έχει μαζί του πρακτικές συσκευασίες νερού που να διατηρούν το νερό δροσερό.

Το καλοκαίρι μάς προσφέρει πολλές επιλογές σε γευστικά φρούτα, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και φυσικών χυμών είναι απαραίτητη για μια ισορροπημένη καλοκαιρινή διατροφή. 2-3 μερίδες φρούτων την ημέρα είναι ένας κατάλληλος συνδυασμός για μια ισορροπημένη διατροφή. Αναφορικά με την κατανάλωση χυμών, θα ήταν καλύτερο να καταναλώνουμε φυσικούς χυμούς κι όχι χυμούς του εμπορίου, καθώς αυτοί περιέχουν άφθονα σάκχαρα.

Αν τα παιδιά μας δυσκολεύονται με κάποια φρούτα, μπορούν να καταναλώσουν αυτά που τους αρέσουν σε μεγαλύτερες ποσότητες. Μπορούμε, ακόμα, δοκιμάσουμε να τους τα δώσουμε με διαφορετικούς τρόπους (π.χ., σουβλάκι φρούτων), να τα ενθαρρύνουμε να εμπλακούν στη διαδικασία επιλογής των φρούτων, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις του (όσφρηση, αφή, γεύση, όραση).

Συνεχίζοντας, τα λαχανικά σε συνδυασμό με την κατανάλωση φρούτων αποτελούν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Περιέχουν φυτικές ίνες, που ενισχύουν την κινητικότητα του εντέρου και έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Είναι καλύτερο να τα καταναλώνουμε ελαφρά μαγειρεμένα, ώστε να διατηρείται η περιεκτικότητά τους στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά.

Φαίνεται πως όταν τα παιδιά έχουν τα λαχανικά καθημερινά στο διαιτολόγιό τους, προσφερόμενα σε διαφορετικές παραλλαγές, είναι πιο πιθανό να τα δοκιμάσουν και να συνηθίσουν την κατανάλωσή τους. Εάν το παιδί δε συμπαθεί ένα φρούτο ή λαχανικό, μπορούμε να του το σερβίρουμε με άλλη συνταγή μετά από κάποιο διάστημα χωρίς ένταση και πίεση.

Τις μέρες με υψηλές θερμοκρασίες, προτείνεται η κατανάλωση άπαχου κρέατος και πουλερικών, ψαριών και θαλασσινών, τα οποία μπορούμε να σερβίρουμε με κάποια σαλάτα ή αμυλούχα τρόφιμα ελαφριά μαγειρεμένα. Καλό είναι να αποφεύγονται τα λιπαρά κρέατα και οι βαριές σάλτσες. Τα όσπρια, επίσης, αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, που σε συνδυασμό με κάποιο δημητριακό, ψωμί ή ρύζι, μπορούν εύκολα να καταναλωθούν στη θέση του κρέατος, των ψαριών, των θαλασσινών, τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα. Μακαρόνια, ρύζι, πατάτα μπορούν, ακόμα, μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός γεύματος εφόσον καταναλωθούν ελαφρά μαγειρεμένα και σε ενδεδειγμένες ποσότητες.

Στις καλοκαιρινές διακοπές περνάμε περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας υγιεινά σνακ, και να προσέξουμε ιδιαίτερα το φαγητό που θα καταναλώσουν τα παιδιά στα εστιατόρια και τις ταβέρνες. Η ημέρα μπορεί να ξεκινήσει με ένα καλό πρωινό, ένα μεσημεριανό γεύμα το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών, και ένα ελαφρύ βραδινό αποτελούν το ενδεδειγμένο «πρόγραμμα» στη διάρκεια των διακοπών. Φροντίζουμε τα γεύματα των παιδιών να είναι θρεπτικά και ελαφριά. Δεν ξεχνάμε ότι εάν
καταναλώσουμε φαγητό δεν θα πρέπει να κολυμπήσουμε για τουλάχιστον 3-5 ώρες!

Μπορούμε, ακόμα, να συμφωνήσουμε με τα παιδιά μας για την κατανάλωση τυποποιημένων σνακ, όπως παγωτά ή γρανίτες (π.χ., 1-2 παγωτά την εβδομάδα). Οι σπιτικές γρανίτες από χυμό φρέσκων φρούτων μπορούν να αποτελέσουν μια καλή επιλογή για δροσερά σνακ και να αντικαταστήσουν τα πολλά παγωτά.

Τέλος, δεν ξεχνάμε να υπάρχει φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα των παιδιών μας, όπως κολύμπι, περπάτημα, παιχνίδια, καθώς αυτή συμβάλει στη σταθεροποίηση του σωματικού βάρους των παιδιών.