You are currently viewing Κορονοϊός και Καλοκαίρι

Κορονοϊός και Καλοκαίρι

Η επίδραση των καλοκαιρινών συνθηκών όπως, ζέστη, κρύο, υγρασία στην εξάπλωση του κορονοϊού υπήρξε αντικείμενο εντατικής έρευνας.

Επιστήμονες μελέτησαν τη σχέση καιρού και ιού σε 3739 τοποθεσίες σ΄όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν πως θερμοκρασία μεγαλύτερη από 25ο C σχετίζεται με μείωση της αναπαραγωγής του ιού. Πιο συγκεκριμένα για κάθε 0,5ο C αύξησης της θερμοκρασίας έxει σαν αποτέλεσμα 3,1% περαιτέρω μείωση της αναπαραγωγής του ιού. Ωστόσο όμως οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν επαρκούν για να αναχαιτιστεί πλήρως η μετάδοση του ιού.

Επειδή άλλοι κορονοϊοί όπως ο SARS o MERS έχουν δείξει εποχικότητα (υποχωρούν τους θερμούς μήνες ) όπως και η γρίπη, εικάζεται πως και ο νέος κορονοϊός θα έχει ανάλογη πορεία με πτώση της μεταδοτικότητας το καλοκαίρι που όμως πολύ πιθανά θα ακολουθήσει αύξηση της μεταδοτικότητας από το φθινόπωρο.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εποχική συμπεριφορά του ιού όπως η ζέστη και η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβο0λία( εξασθενούν τον ιό), η υγρασία που αυξάνει τα αναπνευστικά σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος πιο γρήγορα και συνεπώς μειώνουν την μετάδοση μέσω του αέρα , αλλά τον χειμώνα στον ξηρό αέρα κλιματιζόμενων χώρων αυξάνεται η μετάδοση του ιού. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως σαφώς οι καιρικές συνθήκες έχουν επίδραση στη μεταδοτικότητα του κορονοϊού δεν είναι όμως τόσο μεγάλη για να εξαλείψει πλήρως την μετάδοσή του. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής και προστασίας γιατί δυστυχώς οι ιώσεις δεν μας ξεχνούν ούτε το καλοκαίρι.