You are currently viewing Πώς μπορώ να παίξω δημιουργικά με το παιδί μου;

Πώς μπορώ να παίξω δημιουργικά με το παιδί μου;

Πώς μπορώ να παίξω δημιουργικά με το παιδί μου;

Η σημασία και ο ρόλος του παιχνιδιού ξεκινούν ήδη από τη βρεφική ηλικία όταν το βρέφος ξεκινά να εξερευνά τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του, να γνωρίζει τα συναισθήματά του, να επικοινωνεί τις ανάγκες του και μέσα από αυτή τη διαδικασία καταφέρνει να εμπιστευτεί τους ενήλικες και να νιώθει ήρεμο και ασφαλές. Συμμετέχοντας στο παιχνίδι των παιδιών καθώς αυτά μεγαλώνουν, δημιουργούμε ένα θετικό οικογενειακό περιβάλλον και ενισχύουμε την ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων σε αυτό. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να επιλέξουν τα ίδια το παιχνίδι ή τη δραστηριότητα που θέλουν, χωρίς να παρεμβαίνουμε και να καθοδηγούμε.

Είμαστε διαθέσιμοι και ανοιχτοί να τα παρατηρούμε καθώς αυτά παίζουν, εστιάζοντας σε όσα καταφέρνουν κι όχι στις αταξίες. Αφού το παιδί μάς αναθέσει έναν ρόλο, μπορούμε ως γονείς να συμμετέχουμε ενεργά στο παιχνίδι του, σχολιάζοντας με θετικό τρόπο όσα κάνει. Η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μπορεί να ενισχυθεί μέσα από την έκφραση του ενδιαφέροντος για το παιχνίδι του («Ωωω! Πιάνεις το…»), μέσα από περιγραφές («Το αλογάκι τρέχει γρήγορα»), και μέσα από τη λεκτική έκφραση του συναισθήματος («Φαίνεται να είσαι χαρούμενος…»).
Αποφεύγουμε να κάνουμε πολλές και συνεχείς ερωτήσεις, να δίνουμε εντολές και οδηγίες. Αφήνουμε και εμπιστευόμαστε το παιδί να μας οδηγήσει το ίδιο στο παιχνίδι του και ακολουθούμε τον δικό του ρυθμό. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τα παιδιά να αποκτήσουν κίνητρο για το παιχνίδι τους, να βρουν νόημα σε αυτό και να αναπτύξουν τη φαντασία τους, να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν. Και δεν ξεχνάμε πως είναι μια ώρα διασκέδασης και χαράς, κι όχι ‘διδασκαλίας’!

 

Από την Τσαγκάρη Θάλεια, Ψυχολόγο Παιδιών και Εφήβων, MSc, συνεργάτη του Παιδιατρικού Ιατρείου